Een lezing of vertelling boeken?

Wil je graag de verhalen achter de boeken van Pieter leren kennen? Dan is een lezing misschien iets voor u. Wilt u een lezing organiseren? Contacteer Pieter via deze link.

In Vlaanderen kan een lezing gesubsidieerd worden via het Literatuur Vlaanderen. Info hierover vind je via deze link. Let op: de aanvraag moet ten minste één maand op voorhand worden ingediend.

Een overzicht van alle geplande lezingen van Pieter Serrien vind je via deze link.

Mogelijke lezingen/vertellingen

Vanaf 2023 reis ik rond in Vlaanderen en Nederland met een geuzenvertelling op basis van mijn nieuwe boek In opstand!Aan de hand van zestiende-eeuwse getuigenissen, bronnen en prenten breng ik de beginjaren van de opstand van de Nederlanden dichtbij.  Voor elke vertelling selecteer ik enkele geuzen wiens verhalen ons gidsen langs de (ook lokale) opstandsgeschiedenis. Een unieke presentatie aan de hand van aangrijpende getuigenissen, indrukwekkende prenten en originele geuzenliederen.

Praktisch: 1,5 uur. Beamer en projectiescherm nodig.

Reactie van organisator: “Pieter Serrien neemt je mee op een fascinerende trip en raast als een volleerd entertainer door de verborgen geschiedenis van de Geuzen in de Lage Landen. Een originele en uiterst “geanimeerde” lezing (in meerdere opzichten, maar meer verklappen wij niet!) vol “cliffhangers” die je na afloop onmiddellijk naar zijn boek doet grijpen. Beslist een aanrader. Vive le Geus!”

In 2019 had ik de unieke kans om de levensverhalen van de 97-jarige Louis Boeckmans (meer info hier) en de 103-jarige Eva Fastag (meer info hier) op te tekenen. De twee boeken werden meteen bestsellers. Na de coronapauze tour ik met een lezing over hun verhaal rond in Vlaanderen en Nederland. Ik toon aangrijpende beelden van de interviews, zodat de toeschouwer mee in de sofa lijkt te zitten terwijl deze kranige oorlogsgetuigen hun oorlogsverhaal vertellen.

In 2022 verscheen de derde De laatste getuige waarin Yannick Verberckmoes de herinneringen van Brigade Pironveteraan Vic Hannes optekende. Ook Yannick geeft lezingen over deze aangrijpende getuigenis. Ik kan je in contact brengen met deze goede spreker.

Heb je interesse? Kies dan een van de twee verhalen om een lezing te organiseren.

Praktisch: 1 tot 1,5 uur. Beamer, projectiescherm en geluidsversterking nodig.

Lezingbanner.jpg

Aan de hand van getuigenissen van onderhandelaars, politici, burgers en uiteraard militairen vertelt Pieter de duizelingwekkende en verrassend gewelddadige geschiedenis van de laatste dag van WO1: 11 november 1918. Een unieke lezing waarbij de toeschouwers uur na uur het oorlogseinde herbeleven met beeld, pakkende woorden en muziek. Op basis van het geprezen boek over de laatste 24 uur van WO1. In het voorjaar van 2019 een nieuwe tournee in Vlaanderen én Nederland!

Praktisch: 1,5-2 uur. Beamer, projectiescherm en geluidsversterking nodig.

Meer info over het boek Het elfde uur vind je via deze link.

leven-onder-de-v-terreur-lezing-pieter-serrien

“Beklijvende lezing/vertelling, héél veel volk (laatste stoel bezet)” – Bib Mol

“Zowel de inhoud als de mulitmediale vorm werden door iedereen zeer gesmaakt” – Breendonk

“Hij betrok zowel onze oudste (93) nog levende getuige van WO2 als de jongste spruit (8) bij het gebeuren. Ik kan deze lezing alleen maar aanraden, ook voor mensen die niet uit Antwerpen komen.” – Vriendenkring Flossenburg afd. Geluwe

Aan de hand van nooit vertoond beeldmateriaal, uitvoerig feitenmateriaal en gefilmde getuigenissen gaat Pieter Serrien op zoek naar de achtergrond van de befaamde vliegende bommen, die België teisterden tussen oktober 1944 en maart 1945. Hij gebruikt daarvoor getuigenissen uit zijn boek Elke dag angst, waar de slachtoffers van de V-bommenterreur, de Duitse daders, de Nederlandse omwonenden van de lanceerinstellingen en de concentratiekampgevangenen van Dora aan het woord worden gelaten. Tijdens de lezing worden ook lokale getuigenissen en anekdotes gedeeld.

Voor 2019-2020 voorzie ik een vernieuwde lezing met extra aandacht voor de herdenking van 75 jaar bevrijding en einde WO1.

Praktisch: 2 uur. Beamer, projectiescherm en geluidsversterking nodig.

Meer info en reacties op de lezing vind je via deze link.

Meer info over het boek Elke dag angst vind je via deze link.

ronde-van-oorlogsdagen-lezing-pieter-serrien

“De Groote Oorlog door de ogen van kleine mensen” – Vredescentrum Antwerpen

“Boeiend, verzorgd en heel gedocumenteerd. Prachtig verteld. De tijd is voorbijgevlogen. Een à la carte lezing eerste klas.” – Bib Heist-Op-den-Berg

“Pakkende getuigenissen over lokale oorlogservaringen in een schitterende presentatie” – Davidsfonds Niel/Boom

Pieter werpt in deze unieke lezingenreeks een totaal vernieuwende blik op de Duitse bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de presentatie  wordt de nadruk gelegd op lokale dagboeken en de oorlogsgebeurtenissen die jouw gemeente tekenden. Zo leer je het zelden gehoorde verhaal van de gewone man en vrouw onder de bezetting. Nadien is er mogelijkheid tot vragen stellen. Reeds dertig keer geboekt in Vlaanderen én Nederland!

Praktisch: 2 uur. Beamer en projectiescherm nodig.

Meer info en reacties op de lezing vind je via deze link.

Meer info over het boek Oorlogsdagen via deze link.

 Bommen op Mortsel - lezing Pieter Serrien

Lezing

In 2018 is het 75 jaar geleden dat Mortsel werd gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. We zullen de 936 dodelijke slachtoffers (onder wie 258 kinderen) en de duizenden getuigen herdenken in dit bijzonder herdenkingsjaar.

Aan de hand van een volledig vernieuwde lezing vertel ik het verhaal van zij die er bij waren, met uniek beeldmateriaal, gefilmde getuigenissen en mogelijke lokale verhalen.

Historische wandeling

In 2010 maakte Pieter Serrien in samenwerking met Geheugen Collectief en Stad Mortsel een historische wandeling over het bombardement van 5 april 1943. Zestien inox panelen markeren evenveel locaties waar je meer te weten komt over de verhalen van de laatste getuigen. Een lijvige brochure begeleidt de wandeling.

Praktisch: 2 à 3 uur. Zowel te voet als met de fiets mogelijk. Afspraak Heilig-Kruisstraat 16, Mortsel. Groepen van maximum 30 mensen.

Meer info over het boek Tranen over Mortsel vind je via deze link.

zo-was-onze-oorlog-lezing-pieter-serrien

Hoe was het om de Tweede Wereldoorlog te beleven als gewone man of vrouw? Kom het te weten in deze originele lezing met aangrijpende getuigenissen en ontwapenende anekdotes.

Praktisch: 2 uur. Beamer en projectiescherm nodig.

Meer info over het boek Zo was onze oorlog vind je via deze link.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie